Γιώργος Σ-Π. Κατρούγκαλος

 

 

  This page in English

 Πιέστε εδώ για ένα αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.

        

 


Συνταγματολόγος,  Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου, Ευρωβουλευτής, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας με ειδίκευση στο δημόσιο δίκαιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

 

 Γεννήθηκε το 1963 στην Aθήνα. Είναι παντρεμένος με την Ιριδα Αδαμοπούλου και έχουν δύο κόρες, τη Χλόη και την Αυγή. Eίναι πτυχιούχος της Nομικής Σχολής Aθηνών (1985), D.E.A. Δημοσίου Δικαίου (1986) και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Paris-1 PANTHEON-SORBONNE (τίτλος της διατριβής H κρίση νομιμοποίησης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, βαθμός άριστα), διπλωματούχος της Διεθνούς Ακαδημίας Συνταγματικού Δικαίου και του μεταπτυχιακού κύκλου μαθημάτων για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση (Jean Monnet) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Tο 1993 του απoνεμήθηκε το βραβείο του Διεθνούς Kέντρου Φιλοσοφίας του Δικαίου, το 1994 fellowship της Δανικής Aκαδημίας Eρευνών, το 2006 η Emile Noel fellowship και το 2011 η Senior Emile Noel fellowship της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Εργάσθηκε ως ερευνητής στο C.N.R.S. (Eθνικό Kέντρο Eρευνών της Γαλλίας, 1987-1989), στο Ινστιτούτο Eλληνικής Συνταγματικής Iστορίας και Συνταγματικού Δικαίου και στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Κοινωνικών Ασφαλίσεων Υγείας και Πρόνοιας (ΕΠΙΚΑΥΠ) της Νομικής Αθηνών (αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ, 1996), ενώ συμμετείχε και συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για την βελτίωση των βιοτικών και εργασιακών σχέσεων, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου, του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και  του American Bar Association. Έχει εργασθεί ως διεθνής εμπειρογνώμονας για θέματα θεσμών και δικαιωμάτων στο Ουζμπεκιστάν (1997, 2005, 2006), FYROM (2000), Σλοβακία (2004), Συρία (2003), Αρμενία (2004, 2007). Διετέλεσε νομικός σύμβουλος του Yπουργού Παιδείας (1994, 1997-2002) και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Roskilde της Δανίας (1994-1995). Το 2007 και το 2012 ήταν επισκέπτης καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) ως Senior Emile Noel fellow και invited speaker σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού (Columbia, Humboldt, Tilburg, London School of Economics). Είναι νομικός σύμβουλος σε αρκετά εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες, αλλά και νομικά πρόσωπα και εταιρίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 

 

Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης, αντιπρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας (ΚΕΕ) και πρώτος Πρόεδρος της ανώνυμης εταιρίας του δημοσίου Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε., η οποία έχει ως αντικείμενο την προώθηση ενεργών πολιτικών κατάρτισης. Την ίδια περίοδο ήταν μέλος του Συμβουλίου του CEDEFOP, του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αρμοδιότητα στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης.

 

Εκπροσώπησε ως σύμβουλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ την Ελλάδα στην Τρίτη Επιτροπή (Δικαιωμάτων) της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (2000-2003) και ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση του Σχεδίου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Tα έτη 1998-1999 συμμετείχε συμβουλευτικά, ως αλλοδαπός εμπειρογνώμων, στην διαδικασία κατάρτισης του νέου Αλβανικού Συντάγματος, την έκδοση του οποίου στα Ελληνικά επιμελήθηκε μαζί με τον καθηγητή Δ. Θ. Τσάτσο (με πρόλογο του Προέδρου της Αλβανικής Δημοκρατίας Μειντάνι).. 

 

Είναι Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Eυρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, Ιδρυμα Θ. και Δ. Τσάτσου , μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, συντονιστής της Ομάδας Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου και μέλος πολλών επιστημονικών εταιριών.

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων, μεταξύ των οποίων Η κρίση και η διέξοδος, (Αθήνα, Λιβάνης 2012), Θεσμοί κοινωνικής πολιτικής και προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, (Αθήνα, Ν. Βιβλιοθήκη, 2009), Τα κοινωνικά Δικαιώματα (Αθήνα, Α. Σάκκουλας, 2006), Το κοινωνικό Κράτος στη μεταβιομηχανική εποχή (Αθήνα,  Α. Σάκκουλας, 1998), Constitution, Law and Rights in the Welfare State ... and beyond, (πρώτη έκδοση Forlaget Samfundsokonomi & Plaenlaegning, Roskilde, 1995, δεύτερη έκδοση A. Sakkoulas, Athens, 1998),  Tο συνταγματικό δικαίωμα στη ζωή και στο θάνατο (Aθήνα, Aντ. Σάκκουλας, 1993)  και  La crise de légitimité de l administration. Le cas de la Grèce, (Αθήνα, 1993). Άρθρα του επί των περισσότερων τομέων του διοικητικού και συνταγματικού δικαίου, όπως και της θεωρίας του δικαίου, έχουν δημοσιευτεί στον ειδικό νομικό τύπο της Eλλάδας, των HΠA, της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Aγγλίας και άλλων χωρών. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι εξής δημοσιεύσεις: Foundamental Social Rights, (with P. O’ Connell) in M. Tushnet et al. (Eds), Routledge Handook of Constitutional Law, Routledge, London and New York, USA and social states, an Ocean apart?, European Constitutional Law Review, 4, 2, 2008, The dim perspectives of the European social citizenship, NYU Jean Monnet Paper 7 2007, Privatisation of Social Insurance Systems, European Journal of Social Security, 1/2007. Rights in the Welfare State, Jahrbuch des oeffentlichen Rechts, 1995, The implementation of social rights in Europe, Columbia Journal of European Law, Summer 1996, The rights of foreigners in Europe, Web Journal of Current Legal Issues 5, 1995. Δημοσιεύει επίσης συχνά εκλαϊκευτικά άρθρα στον καθημερινό τύπο της χώρας. Πιέστε εδώ για ορισμένες ενδεικτικές δημοσιεύσεις.

 

Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος του Σωματείου Φίλων της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης.

 

Το τελευταίο διάστημα αρθρογραφεί  κριτικά για τις νομικές και πολιτικές διαστάσεις των μνημονιακών πολιτικών και συμμετέχει ενεργά στην δικαστική τους αμφισβήτηση, ενώπιον των ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων.  Είναι ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας για τη σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους.

 

Μέρος της επικαιρικής αρθρογραφίας του είναι δημοσιευμένο στο ιστολόγιο greek-critical-legal.blogspot.gr.

 

 

Διεύθυνση: Λυκαβηττού 1Α, Αθήνα 10672, τηλ.2106993486, 2107248551, fax: 2103615214, e-mail: gkatr@otenet.gr.