[ Επιστροφή στην αρχική σελίδα ]

 
 

Εκπαιδευτική λειτουργία

Διδασκαλία και άσκηση φοιτητών

Τα μαθήματα των φοιτητών στην Παιδιατρική, Νεογνολογία, Κλινική Παιδιατρική Διαγνωστική (Επιλογής), βάσει του Προγράμματος Σπουδών  πραγματοποιούνται στο Θ’ και Ι’ εξάμηνο.
Στο ΣΤ’ έτος ασκούνται στην Κλινική – εξωτερικό ιατρείο ανά εξάμηνο τρεις (3) σειρές φοιτητών (μέσος όρος : 12 άτομα), επί έξι (6) εβδομάδες. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμμετέχουν με περιοδικές επισκέψεις διακεκριμένοι συνάδελφοι από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που αναπτύσσουν μαθήματα – διαλέξεις, σε θέματα της ειδικότητας τους.
Το ΔΕΠ της Κλινικής διδάσκει επίσης κατ’ ανάθεση μαθήματα του γνωστικού περιεχομένου του Τομέα, στους φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου μας.

επιστροφή

Ερευνητική Δραστηριότητα και Συνεργασία με άλλες Κλινικές και Κέντρα

Ο Τομέας μας συνεργάζεται με Κλινικές και Εργαστήρια της Σχολής μας, με τις αντίστοιχες κλινικές των Νοσοκομείων της Κομοτηνής, Ξάνθης και Δράμας, Παιδιατρικές Κλινικές του ΑΠΘ, την Παιδιατρική Κλινική  του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Ερεύνης Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών, το Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών (STRIDE – HELLAS ’91–’93), το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία») και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού  της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Birmingham, αναπτύσσοντας σχετική ερευνητική δραστηριότητα.

Εκτός τη συμμετοχής στο πρόγραμμα STRIDE HELLAS '91-'93, χρηματοδοτήθηκε από το ΚΕΣΥ (1995) ερευνητικό πρόγραμμα με αντικείμενο "Χαρτογράφηση αντιγονικών περιοχών (EPITOPE MAPPING) της β αλυσίδας του υποδοχέα της ιντερλευκίνης---2 με τη βοήθεια συνθετικών πεπτιδίων με στόχο την παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων".

Παράλληλα, εκτός των διατριβών που εκπονούν μεταπτυχιακοί υποψήφιοι, έχουν γίνει ήδη αποδεκτές οι ακόλουθες :
 - "Η επίδραση της παραμονής (χρόνου νοσηλείας) σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών (ΜΕΝΘ) στη Σχολική Επίδοση".
- "Επιδημιολογική μελέτη της ενούρησης στα παιδιά του Ν. Έβρου".
- "Μελέτη της αγγειοτενσίνης ΙΙ και των αναλόγων της σε κουνέλια".

Παρατίθεται ένας μέρος από τις ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις  του επιστημονικού προσωπικού του Τομέα όπου εκτίθενται τα αποτελέσματα ερευνητικής δραστηριότητας από τον  Έβρο αλλά και άλλες περιοχές.

Δημοσιεύσεις & Ανακοινώσεις από την
Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική Δ.Π.Θ.
επιστροφή


 

Συμμετοχή σε Συνέδρια – Οργάνωση Συνεδρίων

Η Κλινική συμμετείχε σε όλα σχεδόν τα Πανελλήνια Παιδιατρικά Συνέδρια της τελευταίας δεκαετίας με ανακοινώσεις εργασιών, καθώς επίσης σε Σεμινάρια, Συμπόσια και άλλες εκδηλώσεις που αφορούσαν το ευρύτερο ενδιαφέρον των Παιδιάτρων και πραγματοποίησε διαλέξεις και ομιλίες για την επιμόρφωση γονέων στην περιοχή της Θράκης.

* Μαϊος 1992 (Αλεξανδρούπολη)  «¶θληση και   Παιδί», συνδιοργάνωση με
την Αθλητιατρική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος
* Φεβρουάριος 1996 (Αλεξανδρούπολη) Μετεκπαιδευτική Ημερίδα για τον Ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη.
* Μάρτιος 1995 (Δράμα) Επιστημονική Ημερίδα (Εμβολιασμοί).
* Μάιος 1995 (Αλεξανδρούπολη) "Παιδιά σε νέες πατρίδες", συνδιοργάνωση με
την Εταιρία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας.
* Ιούνιος 1997 (Δράμα) Επιστημονική Ημερίδα (Ηπατίτιδες).
* Απρίλιος 1999 (Ορεστιάδα) Στρογγυλό Τραπέζι – "Πρακτικά Παιδιατρικά Θέματα".
* Οκτώβριος 1999 (Ξάνθη) Μετεκπαιδευτική Ημερίδα «Βρογχικό ¶σθμα»
Η Κλινική έχει θεσμοθετήσει από το 1992 Επιστημονικές Συναντήσεις των Παιδιάτρων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με πανελλήνια & διεθνή συμμετοχή.

επιστροφή