[ Ιστορία της Κλινικής ] - [ Χώροι - Ανάπτυξη - Εξοπλισμός ] - [ Νοσολογική κίνηση ] - [ Ειδικές μονάδες ]
[ Επιστροφή στην αρχική σελίδα ]
 
Παλαιό Νοσοκομείο Ξάνθης (1981)
Θάλαμος Θερμοκοιτίδων
 
 
Η αδήριτη ανάγκη για σωστή περιγεννητική φροντίδα στο Νομό Ξάνθης (1200 γεννήσεις ετησίως) σε συνδυασμό με την πείσμονα άρνηση για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας στην Αλεξανδρούπολη, οδήγησε την Ιατρική Σχολή να εγκρίνει απόφαση του Τομέα Υγείας Παιδιού , για εγκατάσταση και λειτουργία της εξοστρακισθείσης Νεογνολογικής Κλινικής ως παράρτημα του Τομέα στο Νοσοκομείο
της Ξάνθης, χώρο εν γένει λειτουργίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, αξιοποιώντας τον σύγχρονο και αναξιοποίητο υπάρχοντα εξοπλισμό του.

Ήδη από το 1998 λειτουργεί σε πρωτοβάθμιο επίπεδο με την επικουρία των Παιδιάτρων του Ε.Σ.Υ. και του λοιπού νοσηλευτικού προσωπικού .

Το 1998 δημοσιεύτηκε ο εσωτερικός κανονισμός, Προεδρικό Διάταγμα 374 (ΦΕΚ 254A/13.11.98) ενώ οι ειδικές μονάδες Εντατικής Θεραπείας Νεογνών και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής προβλέπονταν από το ιδρυτικό (1991).

Σήμερα στην Κλινική υπηρετούν ένα μέλος ΔΕΠ και 3 επιστημονικοί συνεργάτες.
 

επιστροφή 

 

Χώροι – ανάπτυξη – εξοπλισμός Νεογνολογικής Κλινικής

 
 
Στον τρίτο όροφο του Νοσοκομείου της Ξάνθης σε συνέχεια της Παιδιατρικής Κλινικής που λειτούργησε τον Σεπτέμβριο του 1998, οριοθετείται ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος με 10 θερμοκοιτίδες, θάλαμο απομόνωσης, γαλακτοκομείο, γραφεία και λοιπούς βοηθητικούς χώρους για λειτουργία μονάδας Πρόωρων και Προβληματικών Νεογνών, ενώ στο χώρο της Μαιευτικής Κλινικής και του Μαιευτηρίου υπάρχουν ανεξάρτητοι χώροι εξυπηρέτησης των νεογέννητων.
 
επιστροφή


 

Νοσολογική κίνηση

Από την 1/1/98 έως 31/12/98 επί συνόλου 1110 τοκετών (186 δια καισαρικής τομής) είχαμε 1101 γεννήσεις ζώντων, ενώ υπήρξαν 9 θνησιγενή νεογνά.

Νοσηλεύτηκαν στο ισογείο και στον τρίτο όροφο
ΣΥΝΟΛΙΚΑ 197 ΝΕΟΓΝΑ, για παθολογικό νεογνικό ίκτερο 77 (ποσοστό 8,5 %) και 79 (ποσοστό 7,2 %) για άλλες αιτίες όπως ήπιες λοιμώξεις, παροδική αναπνευστική δυσχέρεια, παρακολούθηση κλπ

Εισήχθησαν 41 "εξωτερικά" νεογνά, ηλικίας κάτω των 37 ημερών, για διάφορες αιτίες.
Χρειάστηκε να διακομιστούν στον πρώτο χρόνο 53 νεογνά (ποσοστό 4,8 %) λόγω μεγάλης προωρότητας, ανάγκης τεχνικής υποστήριξης της αναπνοής ή άλλου περιγεννητικού προβλήματος (π.χ. συγγενή καρδιοπάθεια).

Η προοπτική ανάπτυξης και ολοκλήρωσης ενός υψηλού επιπέδου, τριτοβάθμιας νοσηλείας των νεογνών της Ξάνθης αλλά και από τους όμορους Νομούς Καβάλας και Ροδόπης διαγράφεται ευοίωνη μετά την αυτόνομη στελέχωση της Κλινικής με ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

(έκθεση πεπραγμένων, προς Δ.Σ. )

επιστροφή


 
Ειδικές Μονάδες Νεογνολογικής Κλινικής

Οι ειδικές μονάδες

α) Εντατικής Θεραπείας Νεογνών &
β) Αναπτυξιακής Παιδιατρικής
προβλέπεται να λειτουργήσουν στο άμεσο μέλλον.
 
Από 20 Απριλίου του 2000, το Δ.Σ.του Γ.Ν.Ν Ξάνθης, στηριζόμενο στην απόφαση των παιδιάτρων (Αδαμίδη, Τζελέπη, Μπακοπούλου) να ανακαλέσουν τις ενυπόγραφες δεσμεύσεις τους και να διακόψουν την προσφορά κλινικού έργου (εφημερεύοντος) στην κλινική, ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία της κλινικής. 
 
 
επιστροφή