ΣΙΜΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Δημήτρης Μυταράς - Σύνθεση από το “Φανταστικό Θέατρο” 3

Ο Σίμος Παπαδόπουλος "ad hoc" με τον

Α. Τσαγκαρογιάννη στο Radio Maga

Την Παρασκευή 26.2.16, από τις έξι έως τις οκτώ το απόγευμα, ο Aristotelis Tsagkarogiannis φιλοξένησε #ad_hoc στο maga.gr Radio τον Σίμο Παπαδόπουλο και τις μουσικές επιλογές του, σε μια συζήτηση με κεντρικό θέμα την «Παιδαγωγική του Θεάτρου». Η θεατρική διδασκαλία του Σίμου Παπαδόπουλου χαρακτηρίζεται για την επιστημονική και καλλιτεχνική της υπόσταση. Η ανάληψή της από τον εκπαιδευτικό προϋποθέτει τη γνώση του θεάτρου σαν θεωρία και πράξη και την ικανότητα να εμψυχώνει τη μαθητική / θεατρική ομάδα με όρους καλλιτεχνικούς και ψυχοπαιδαγωγικούς. Επομένως, κατά κύριο λόγο, η θεατρική αγωγή πρέπει να γίνεται από εκπαιδευτικούς – εμψυχωτές θεάτρου, που να μπορούν να διδάσκουν εμψυχώνοντας το δραματικό περιβάλλον και μπαίνοντας κι οι ίδιοι σε θεατρικό ρόλο. Ως εκ τούτου, η εκπαίδευση φοιτητών και εκπαιδευτικών απαιτεί τη βιωματική εμπλοκή τους στο έργο της θεατρικής εμψύχωσης. Η υπό διαμόρφωση θεατρική-ανθρωπολογική μέθοδός του αποσκοπεί στη διερεύνηση των εκφραστικών μέσων και στην ανάπτυξη εκφραστικών δεξιοτήτων για την άσκηση του εμψυχωτή θεάτρου και του ηθοποιού, με θεμελιώδεις πηγές έκφρασης το σώμα σε όλες του τις καταστασιακές και κινησιολογικές μορφές, τη σιωπή και την ακινησία, τη φωνή και το λόγο. Η έμφαση δίνεται στη δυναμική της ομάδας για κατανόηση της ετερότητας, όπου ο σωματικός και φωνητικός αυτοσχεδιασμός μέσα από το παιχνίδι, τον αυθορμητισμό, τη σωματική έκφραση και την απορηματική κατάσταση, αποτελεί βασική τεχνική για την προσέγγιση του θεατρικού ρόλου, της συμπεριφοράς και των κινήτρων του, ενώ τα κείμενα δημιουργούν το πεδίο των καταστάσεων για τη σύλληψη και ανάπτυξη του λόγου, που αναδεικνύεται σε τελεστική και αξιοσημείωτη πράξη.

Ο Σίμος Παπαδόπουλος "ad hoc" με τον Α. Τσαγκαρογιάννη στο Radio

Maga (video)

Ο Σίμος Παπαδόπουλος "ad hoc" με τον Α. Τσαγκαρογιάννη στο Radio

Maga (video)

Λεπτομέρειες:  Η μουσική για την εκπομπή:

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ

ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ Π.Τ.Δ.Ε. ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΩΤΗ ΘΕΑΤΡΟΥ

O Επίκουρος Καθηγητής του ΔΠΘ, Σίμος Παπαδόπουλος συνομιλεί ζωντανά με τον Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου για θέματα πολιτισμού, παιδαγωγικής, τέχνης, αλλά και επικαιρότητας, στην εκπομπή του μεταδεύτερου “άσματα και phάσματα”. (4/3/2016). Ο Σίμος Παπαδόπουλος (ΔΠΘ) στο μεταδεύτερο (Ασματα και Phάσματα) (2:00:00) Η ηχογράφηση της συνέντευξης του Σίμου Παπαδόπουλου: Μέρος Α΄ (1:00:00) Μέ ρος Β΄(1:00:00)
Loading
Πίνακας Ανακοινώσεων
Made with Xara  © 2011 Σίμος Παπαδόπουλος  Ζωγράφος:Δήμητρα Λαμπρέτσα  developed by Νίκος Μηνάογλου περισσότερα   περισσότερα περισσότερα   περισσότερα περισσότερα   περισσότερα περισσότερα   περισσότερα περισσότερα   περισσότερα περισσότερα   περισσότερα περισσότερα   περισσότερα
Τελευταία ενημέρωση:24/7/2016
ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΕΜΨΥΧΩΣΗ
14Η ΜΕΡΑ - ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ/ περίοδος 2016- 2017
Εργαστήριο Θεάτρου  ΠΑΥΣΙΣ
Παρουσίαση Βιβλίου
Εημερωθείτε για τα νέα και τις δραστηριότητές μας  μέσω του Facebook.
Caption text Caption text